12 octombrie 2007

Rosia Montana si Ungurii

Cei care vor sa continue in mod si mai agresiv ce a inceput regimul comunist in zona Rosia Montana au spus ca de fapt ungurii ne influenteaza opinia si nu le permit sa ne faca un asa mare bine. Din 1990 am intalnit aceasta abordare. Daca strigi destul de tare: "huoooo, ungurii ne... (aici pot fi folosite diferite verbe, uneori chiar si ireverentioase)" imediat romanul patrihot simte cum i se ridica nivelu` de andrenalina (si ceva in plus, cum ar zice pretenu` meu, Stratan) si indata da cu votu`, cu verba, ori cu paru` (depinde bineinteles de dotarea proprie) in dusmanu` boborului. Sa se invete minte iredentistu`.
Eu am fost anul acesta pe Detunate si am vazut si simtit si iubesc zona. De pe Detunata Golasa am pozat Rosia, care deja arata lugubru, decapitata de Ceausescu si ciracii lui. Si oamenii au lucrat acolo si acum nu o mai fac, si incearca sa supravietuiasca din turism. Si chiar reusesc. Atunci cand o sa apara diavolul numit cianura turismul va muri. Va fi de lucru, o vreme, pentru cativa. Un numar limitat, restul isi vor pierde sansa de a transforma o zona de o frumusete neegala intr-o zona de interes turistic, cunoscuta in lume si apreciata si mai ales vizitata. Fiindca vecinul neamt al unchilor iubitei mele a spus "nu mai vin, dau casa pe nimic, atunci cand pornesc exploatarea cu cianuri". Iar incearca sa ne prosteasca asa ca de fiecare data cand si-au umplut bine buzunarele cei care ar trebui sa aiba grija de noi.
DESTEPTAREAAA!
(si mai ales, liniste! celor care: a)nu au auzit de compusii acidului cianhidric decat DUPA ce a inceput scandalul Rosia, ori cel mai devreme cu ocazia dezastrului ecologic de la Baia Mare si b)vorbesc de prin fotolii, fara sa fi vazut vreodata cu ochii lor, de la nivelul solului, nu din elecoptere ori din masini in care urci, zona care inconjoara Abrudul si Campenii)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu