24 februarie 2007

Despre Maestri


Eu sunt o samanta. De putina vreme am incoltit si cand voi creste mare voi deveni unul dintre pomii din livada pe care oamenii o numesc Dumnezeu.
Daca tu nu vrei sa incoltesti, esti liber sa nu faci asta. Eu nu sunt gradinarul tau, dar daca vrei pot sa las sa cada de pe frunzele mele cate-un strop din ploaia cu care ma uda Divinul si pe locul unde stai tu. O samanta nu poate ajuta altei seminte, dar gradinarul le poate oferi dragostea sa tuturor. Si cine e o samanta sa judece modul in care gradinarii aleg sa isi ingrijeasca gradina? Cine e Discipolul capabil sa isi judece Maestrul? Cum poti sa aplici tiparele umane cuiva care nu mai face parte din rasa noastra decat cu vehiculul sau fizic?

Cap sau pajura?


Intr-o zi de vara (ah, vara aia pe care o tot astept!) cele trei Zane aspirante s-au prezentat in fata Reginei Zanelor pentru proba finala in vederea admiterii in randul adultilor si pentru a-si capata baghetele magice. Regina li le-a incredintat (de proba, pentru o zi) si le-a trimis in lumea oamenilor sa faca fiecare cate o fapta buna. Prima a gasit un baietel care plangea cu amar fiindca nu ploua si recoltele sale, fiind singur cu mama sa, urmau sa fie devastate. Atunci Zana a facut un semn si a venit ploaia. S-a intors bucuroasa si a asteptat verdictul. A doua Zana a gasit un baietel care se caina pentru incapacitatea sa de a intelege lectiile la scoala, a facut semnul cu bagheta si mintea copilului s-a deschis si acesta s-a transformat intr-un geniu. Si aceasta Zana s-a renators pe taramul zanelor asteptand raspunsul Reginei. Nu mai tin minte ce a facut a treia zana, dar in mod cert tot un asemenea bine, cuiva care avea maaare nevoie de el. Si stateau Zanele noastre tustrele in antecamera, nerabdatoare care mai de care, sa fie laudate si in slavi inaltate pentru super-faptele pe care le facusera. Si cand au vazut-o pe Regina tunand si fulgerand (la figurat, desi putea si la propriu!) s-au cam ascuns una in spatele celeilalte...
- Deci, fetelor, ati reusit sa faceti lucrurile sa mearga foarte bina, da? Uite, tu, cel pe care l-ai ajutat sa obtina recolte peste masura de bogate a ajuns la o avere nemasurata si si-a lasat mai apoi mama sa moara in coliba sa, fara sa o ajute si fara sa ii mai pese de ea. Sa nu mai vorbim de ceilalti oameni din jurul sau... Tu, ai ajutat pe cineva care a facut cele mai marsave descoperiri care au chinuit vreodata rasa umana... (si aici e otetul pentru Zana nr. 3, pe care l-am uitat, na!)

* * *

Cineva s-a gandit intr-o zi ca ar fi mai bine pentru noi daca Adolf nu ar fi existat. A imprumutat de la domnul George Herbert aparatul sau mai deosebit si s-a intors in frageda copilarie a fuhrerului pe care l-a asasinat.

* * *

Intr-o zi, coborand vijelios scarile intru ajungerea la timp pentru a prinde autobusul, mi-am agatat pantalonul si mi l-am sfasit intr-un hal care m-a obligat sa ma intorc in casa si sa mi-l schimb. Asa facand, in autobusul urmator m-am intalnit cu cineva care...