13 ianuarie 2007

Iubitafizica - Episodul 1 (Legile iubitafizicii)


I. Iubitafizica este stiinta iubirilor imaginare.
II. Iubitafizica este una din solutiile imaginare ale patafizicii* si cea mai tandra parafraza a sa.
(*Patafizica este stiinta particularului, a solutiilor imaginare si a legilor care guverneaza exceptiile.)
III. Toate iubirile si iubitele imaginare sînt exceptii ce se supun, în tacere, iubitafizicii. Favorita iubitafizicii este exceptia care demoralizeaza regula.
IV. Daca patafizica este un epi-fenomen (si nu avem nici un motiv sa ne îndoim de acest lucru - îl credem pe Alfred Jarry pe cuvînt), iubitafizica nu poate fi decît un happy-fenomen, din moment ce asta si este.
V. Nasii iubitafizicii sînt iubitafizicienii. Iubitafizicianul este personajul de genul masculin, aflat între doua vîrste întîmplatoare, atent la tot si la toate iubitele imaginare.
VI. Pentru iubitafizician, nu toate iubitele imaginare sînt acelasi lucru.
VII. Singura diferenta dintre o iubita imaginara si una neimaginara este timpul.
VIII. Totul este iubitafizica. Totusi, cu exceptia iubitafizicienilor si a iubitelor imaginare, putine persoane pun constiincios în practica iubitafizica. Iar aceste putine persoane, daca nu se opresc la timp, risca sa devina iubitafizicieni (barbatii) si iubite imaginare (femeile), un risc fatal, chiar daca imaginar si întru totul închipuit.
IX. Iubitafizica leaga un sentiment, un eveniment, un iubitafizician, o iubita imaginara, o iubire, o amintire - nu de o generalitate abuziva, ci de o singularitate nesabuita ce face din ele, din cele enumerate si neenumerate, exceptionale exceptii.
X. Pentru iubitafizica, ideea de adevar este, poate, cea mai imaginara dintre toate solutiile, cea mai etica estetica, cel mai hazardat vis al ei. Adevarul care conteaza pentru iubitafizica este cel inventat, adevarul închipuit, visat, adevarul dublat (în cascadoriile onirice) de ideea de frumos. Pentru iubitafizica, adevarul nu este întotdeauna cea mai potrivita solutie imaginara.
XI. Dincolo de iubitafizica nu este nimic, dincoace de iubitafizica este prea putin; daca iubitafizica nu e, nimic nu e.
XII. Iubitafizica nu fagaduieste fericirea, asa cum fac legile viselor nationalizate si ale cuvintelor private. Ea însasi o exceptie, iubitafizica permite oricui sa se simta o exceptie, sa traiasca o exceptie si sa nu creada în alte legi decît în cele proprii.
XIII. Iubitafizica este solipsista si, uneori, ubicua - iubitafizicianul poate iubi în acelasi timp mai multe iubite imaginare aflate în locuri diferite. (În acest caz, ubicuitatea se va numi "iubicuitate".)
XIV. Nu în toate privintele, iubitafizica este opusa donjuanismului. Întocmai ca si acesta, iubitafizica se afla într-o statornica relatie de prietenie cu absurdul. Însa donjuanismul se ocupa de femei ca multiplu, generator carnal de experiente repetitive si cantitative, femei ale caror identitati opace sînt transferate direct în constiinta tragica si cinica a lui Don Juan. În schimb, iubitafizica se ocupa nu de femei, ci de anumite femei ale caror existente imaginare au o identitate lipsita de orice echivoc. Existentele si experientele iubitelor imaginare sînt irepetabile.
XV. Iubitafizica depaseste patafizica atît cît patafizica depaseste metafizica, atît cît metafizica depaseste fizica, atît cît fizica o depaseste în gravitatie pe Zica, vecina de la ultimul etaj. În plus, iubitafizica se depaseste pe sine cu fiecare iubita imaginara platitoare de taxa pe visarea adaugata.

(cu multumiri pentru ingaduinta, domnului Iulian Tănase; pentru nemijlocit si deplin acces, urmati link-ul din titlu sau click AICI)

3 comentarii:

  1. Domnule, eu nu stiu cine e Mefistofel din USA, dar va asigur ca „Iubitafizica“ este scrisa de mine, personal, si nimeni altcineva nu are drepturi de autor pentru ea, asa ca ori citam sursa si autorul, ori renuntam sa mai adoptam adaptari inexistente. Va multumesc pentru intelegere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt de acord sa remediez "problema" dar deocamdata nu ai reusit sa ma lamuresti. Iubitafizica ta pare a fi un volum de versuri, foarte posibil de calitate, tradus in franceza, poate si in alte limbi. Ce are asta de a face cu drepturile de autor asupra materialului in proza pe care eu l-am preluat de pe un Club Neogen (l-am cautat intr-o veselie, si nu l-am gasit - atunci dadusem copy/paste intr-un fisier txt) inca nu am inteles si mai ales cum acest material, aici de fata, ar fi purtator de drepturi de autor care ti-ar apartine tie. Imi pare rau pentru tonul tau incisiv, daca nu renunti la el - aici - am sa fiu nevoit sa dau delete comentariilor pe care le-ai si le vei mai posta. Daca ma lamuresti ca materialele iti apartin (sunt dispus sa fac un drum la Biblioteca publica pentru asta) am sa modific in mod adecvat indicatia privind provenienta lor. Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. http://editura.liternet.ro/carte/62/Iulian-Tanase/Iubitafizica.html

    RăspundețiȘtergere